Verstandig voorbereiden: 5 tips voor een succesvolle verkoop van uw assurantie- of cliëntenportefeuille

3 jan, 2024

De beslissing om uw assurantieportefeuille te verkopen is een strategische stap die weloverwogen voorbereiding vereist. Het proces van verkoop kan complex zijn, maar met de juiste voorbereiding legt u een stevige basis voor een succesvolle transactie. Hier zijn vijf waardevolle tips om u te helpen bij de voorbereiding op de verkoop van uw assurantieportefeuille.

Tip 1: Breng uw financiële administratie op orde

Voordat u de markt betreedt, is het essentieel om uw financiële administratie op orde te hebben. Verzamel alle relevante financiële documenten, inclusief jaarrekeningen, provisie-overzichten en klanteninformatie van de afgelopen jaren. Een grondige en transparante financiële documentatie vormt de ruggengraat van een overtuigende verkooppresentatie en voorkomt teleurstellingen achteraf.

Tip 2: Beperk (compliance) risico’s

Potentiële kopers zullen aandachtig kijken naar eventuele risico’s binnen uw portefeuille. Enerzijds de kwaliteit uw adviesrapporten en het naleven van de eisen aan uw communicatie en de verplichte dossierstukken. Anderzijds uw klachten en geschillen. Los, voor zover mogelijk, uw klachten en geschillen op. Zorg ook dat uw personeelsdossiers op orde zijn en dat onderlinge conflicten zijn opgelost. Het proactief aanpakken van deze risico’s versterkt uw positie tijdens onderhandelingen.

Tip 3: Diepgaand inzicht uw klantenbestand

Een goed gevuld CRM pakket verhoogt de aantrekkelijkheid van uw portefeuille. Het uitgebreide klantenbestand, kan gebruikt worden voor diepgaande portefeuille analyses. Hierdoor worden kansen en cross-sell mogelijkheden goed inzichtelijk voor potentiële kopers wat de waarde ten gunste kan komen.

Tip 4: Breng de unieke waarde van uw kantoor naar voren

Beschrijf uw werkwijze en uw manier van adviseren en ondernemen. Daarnaast uw relatie met uw cliënten. Waarom kiezen klanten voor uw kantoor? Wat zijn uw USP’s? Wat doet u aan nazorg en marketing? Veel kopers willen graag een goed beeld hebben van de bestaande manier van werken en van het kantoor, zodat ze kunnen bepalen of er een match is. Dit zorgt veel sneller voor een betere eerste selectie en voorkomt langlopende trajecten welke uiteindelijk op niets uitlopen.

Tip 5: Overdrijf niet en ben eerlijk

Als u spreekt over een ‘goudgerande portefeuille’ dan moet dit ook kloppen met de financiële cijfers, anders schrikt deze uitspraak enorm af bij potentiële kopers. Ook concluderen dat er nog veel potentie in de portefeuille zit, omdat er veel relaties zijn met een beperkt aantal producten, schrikt af. Onthoud ook dat bij een Due Diligence onderzoek de waarheid op tafel komt en u wilt dan niet nogmaals moeten gaan onderhandelen over de verkoopprijs.

Bonus tip: Schakel een ervaren en kundige adviseur in

Het verkopen van een advieskantoor is geen solo-activiteit. Raadpleeg een ervaren adviseur die gespecialiseerd is in de financiële dienstverlening, aangezien branchekennis cruciaal is. Een professionele adviseur kan u begeleiden bij het navigeren door de complexiteiten van het verkoopproces, u adviseren over strategieën en uw belangen behartigen.

Een zorgvuldige voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle verkoop van uw assurantieportefeuille. Door uw financiën op orde te hebben, risico’s te verminderen, diepgaand inzicht te bieden, de unieke waarde te beschrijven en niet te overdrijven, creëert u een aantrekkelijk pakket voor potentiële kopers. Met de juiste voorbereiding stapt u vol vertrouwen in het verkoopproces.

Gerelateerde berichten

Waarom hebben succesvolle intermediairkantoren een groeistrategie?

Waarom hebben succesvolle intermediairkantoren een groeistrategie?

Met andere woorden waarom willen veel advieskantoren groeien en doen ze overnames? Er zijn tal van redenen om een bedrijf over te nemen; van groeiambities en winstmaximalisatie, tot het vergroten van de cliëntenportefeuille of het versterken van de (regionale)...

Uw onderneming verkopen: het verkoopproces, de termen en tips

Uw onderneming verkopen: het verkoopproces, de termen en tips

Stel, u heeft besloten om uw onderneming te verkopen. U neemt een overnameadviseur in de arm, uw bedrijf wordt geïnventariseerd, geanalyseerd en vervolgens gewaardeerd. Daarna wordt de verkoopstrategie bepaald en staat uw onderneming (anoniem) in de etalage. Wat is...